SUMAR
- I. Prezentare generală
- II. Factorii de mediu
- III. Situația economică
- IV. Urbanism și amenajarea teritoriului
- V. Infrastructura de transport
- VI. Resurse umane
- VII. Sănătatea și asistență socială
- VIII. Educația și învățământul
- IX. Cultură, patrimoniu și turism
- X. Siguranță și ordine
- XI. Structuri asociative
Chirnogeni
16°C
cer fragmentat
Miercuri
26/17°C
Joi
27/16°C
Vineri
28/19°C
I. Prezentare generală
Legenda spune că, la aproximativ 56 de kilometri de Constanța, la jumătatea liniei dintre Medgidia și Bazargic, se află comuna „Ghiuvenlia”. Referitor la întemeierea ei există ipoteza conform căreia acum vreo patru – cinci sute de ani, spre partea de nord – vest a comunei se întindea o pădure mare ce cuprindea și locul unde astăzi se scoate piatră. În grotele acestei cariere își avea ascunzătoarea o ceată de haiduci, a căror proveniență nu se cunoaște cu exactitate.
Se presupune că acești haiduci erau dintre vechii locuitori ai ținutului, luptători ai voievodului Mircea cel Bătrân, oameni înstăriți, dar care datorita deposedării lor de către turci, au devenit panduri.
Legenda îl prezintă pe căpetenia haiducilor îndrăgostit de o cadână, pe care a răpit-o și a adus-o în ascunzătoare, ceilalți haiduci socotind acest gest ca fiind un semn rău, s-au împrăștiat. Se pare că presimțirea lor a fost corectă, deoarece a urmat o secetă mare, iar pădurea a început sa se usuce. Căpetenia haiducilor s-a refugiat cu familia sa in zona de deal a întinderii, în câmpul cu porumbari, numit, în turcește, „Ghiuvenlia”, unde se găsește apă multă și foarte bună la o adâncime de 35 – 45 de metri. Din urmașii acelei căpetenii de haiduci s-a format comuna Ghiuvenlia.
Adevărul istoric se pare că este cu totul altul. După luptele dintre sultanul Baiazid si domnitorul Mircea cel Bătrân, turcii au primit aproximativ 30 de familii din Crimeea si le-au așezat in punctul numit Ghiuvenlia. Cu timpul, numărul lor a ajuns la circa 200, comunitatea constituită bucurându-se de o școală și o geamie servita de un hoge.
1. Așezarea geografică
Comuna Chirnogeni este așezată în partea de sud a județului Constanța, fiind compusă din trei sate – Chirnogeni, Plopeni și Credința. Se învecinează: la vest cu localitățile Viroaga, Independența și Movila Verde, la sud cu orașul Negru Vodă, la est cu localitățile Comana, Scărișoreanu și Casicea și la nord cu localitățile Cobadin, Ciobănița și Conacu. Comuna Chirnogeni se află pe drumul secundar ce derivă din DN 38 Constanța – Negru Vodă și este legată la calea ferată Medgidia – Negru Vodă, având amenajată o haltă pentru călători.
2. Suprafața
Suprafața totală a localității este de 11.974 ha, din care suprafața agricolă este de 11.082 ha și arabil 9.781 ha. Există 170 ha intravilan, 9.426 ha extravilan, 333 ha de vie în extravilan și 956 ha pentru pășuni.
3. Resurse naturale
Există izvoare subterane de adâncime mică și medie în localitățile Chirnogeni, Plopeni și Credința, ce asigură apă potabilă pentru aceste localități. Balta Credința din localitatea cu același nume are 12 ha luciu de apă, iar balta Plopeni, 10 ha de luciu de apă.
4. Vegetația și fauna
În comuna Chirnogeni există o mlaștină cu o suprafață de 5 ha, cu vegetație specifică (stuf, papură) și o faună constituită din pești, păsări de baltă și alte animale reprezentative pentru acest mediu.
5. Clima
Regimul climatic în zona comunei Chirnogeni este de tip continental-marin și se datorează circulației vestice a aerului peste care se suprapune influența Mării Negre. Regimul climatic se caracterizează prin veri călduroase, uneori chiar toride și secetoase, și ierni friguroase, marcate adeseori de viscole puternice. Influența Mării Negre asupra regimului termic se manifestă, în sezonul cald al anului, prin scăderea ușoară a mediei termice lunare, iar în anotimpul rece prin acțiunea ei moderatoare, care determină temperaturi mai puțin coborâte.
6 . Relieful
Relieful zonei este constituit din câmpii și coline, iar în jurul bălților există un teren accidentat stâncos cu arbuști.
II. Factorii de mediu
1. Calitatea aerului
Calitatea aerului se situează la parametrii normali, neexistând factori poluatori în zonă.
2. Calitatea apei
În ceea ce privește asigurarea, gospodărirea și exploatarea resurselor de apă, comuna Chirnogeni beneficiază de aportul freatic al izvoarelor subterane proprii, care prin debitul de apă existent aprovizionează gospodăriile populației din aceste localități, precum și agenții economici. Lungimea simplă a rețelei de distribuție a apei potabile este de 81,8 km, dar nu există rețea de canalizare. Monitorizarea calității apei se face prin măsurători periodice de către Regia Autonomă Județeană de Apă (R.A.J.A.).
3. Solul
Aproximativ 7.837 ha din cele 9.781 ha suprafață arabilă reprezintă un sol de bună și foarte bună calitate, cu un potențial productiv ridicat.
4. Spații verzi
Există parcuri în suprafață de 2 ha, spații verzi pe o întindere de 3 ha. Există, de asemenea, păduri tinere (4 ani) de salcâm în suprafață de 105 ha și pășuni pe o suprafață de 956 ha.
5. Managementul deșeurilor
În comuna Chirnogeni, colectarea și transportul deșeurilor menajere se efectuează de către firmă specializată. Urmează a se înființa, în toate cele trei localități componente, rampe de gunoi selectiv.
6. Educație ecologică
Dat fiind faptul că protecția mediului natural în care trăim are o importanță deosebită, în școlile din comuna Chirnogeni s-a stabilit drept prioritară susținerea unor cursuri în acest sens, pentru însușirea de către elevi a unor reguli elementare de conduită în privința mediului înconjurător.
III. Situația economică
1. Mediul de afaceri
În cadrul comunei Chirnogeni funcționează mai multe unități economice importante, pe profil agricol, zootehnic, comercial sau de prestări servicii, precum: S.C. Fulger Arcom S.R.L., S.C. Agrotoma S.R.L., S.C. Unigrains Trading S.R.L. (comerț cu ridicata al cerealelor, semințelor, furajelor), S.C. Agrochim S.R.L. (cultivarea cerealelor și a altor plante), S.C. X-Brise S.R.L., S.C. Global Acord S.R.L., S.C. Pany Prod Călin S.R.L., S.C. Agro Zoo Promise S.R.L., S.C. Seba Term S.R.L., etc.
2. Agricultura
Suprafața arabilă a comunei este de 9.781 ha, din care: Chirnogeni – 5.087 ha, Plopeni – 3.963 ha, Credința – 731 ha, aproximativ 7.837 ha reprezentând sol de bună și foarte bună calitate, cu un potențial productiv ridicat. Există, de asemenea, 956 ha pășuni și 333 ha de vie în extravilanul comunei.
Culturile existente sunt:
- vii și pepiniere viticole: 345 hagrâu și secară: 3.500 ha
- porumb: 1.100 ha
- cartofi: 30 ha
- floarea-soarelui: 2.050 ha
- legume: 120 ha.
Producțiile înregistrate sunt:
- grâu și secară: 14.000 tone
- porumb boabe: 5.500 tone
- cartofi: 350 tone
- floarea-soarelui: 4.100 tone
- legume: 2.050 tone
- struguri: 900 tone
- fructe: 204 tone.
În ceea ce privește creșterea animalelor, aceasta are loc conform următoarelor date:
- bovine: 1.022 capete
- porcine: 1.700 capete
- ovine: 3.585 capete
- caprine: 2.990 capete
- păsări: 14.450 capete.
Producția de carne datorată sacrificării animalelor: 934 tone; producția de lapte de vacă și bivoliță: 14.140 litri; producția de lână: 8.510 kg; producția de ouă: 1.993 bucăți.
3. Comerț și servicii
Există un număr de 45 societăți comerciale, asociații și persoane fizice pe profil agricol, zootehnic, comercial sau de prestări servicii.
4. Turism
Pe raza comunei Chirnogeni, prin concesionarea bălții Credința, se asigură un mediu propice pentru activități de agrement și pescuit sportiv.
IV. Urbanism și amenajarea teritoriului
1. Infrastructura de utilități
Rețelele de alimentare cu apă, electricitate și telecomunicații există în toate cele trei localități componente. Lungimea simplă a rețelei de distribuție a apei potabile este de 81,8 km, conductele fiind, însă, într-un stadiu avansat de degradare, acestea datând din anul 1964. Furnizorul de energie electrică este Enel Distribuție S.A. Nu există rețea de canalizare în comună.
2. Construcții, terenuri
Locuințele existente însumează un număr de 1.313, din care locuințe în proprietate publică 28 și 1.285 din fonduri private. Suprafața locuibilă totală este de 44.712 mp, din care proprietate publică 561 mp și proprietate privată 44.152 mp. Primăria Chirnogeni are în vedere extinderea extravilanului pentru construirea a 2 noi cartiere de locuințe.
3. Patrimoniul cultural
În toate cele trei sate componente ale comunei Chirnogeni există cămine culturale funcționale, unde, periodic, sunt organizate activități culturale, iar pe timpul verii se pot desfășura aceste activități în parcuri și pe stadionul din localitatea Chirnogeni, unde există o scenă în aer liber.
În centrul de comună, respectiv în localitatea Chirnogeni, funcționează o bibliotecă cu un fond de carte de 6.365 de volume, aceasta fiind dotată cu 4 calculatoare prin programul Biblionet, scanner, imprimantă, videoproiector, mobilier nou, încălzire centrală, iluminat specific bibliotecilor, acces gratuit la internet pentru public, fiind un punct de informare pentru cetățeni cu privire la instituții diverse: APIA, centrul de mediere, etc. Pe lângă biblioteca comunală, Școala Gimnazială nr. 1 Chirnogeni și Școala Gimnazială nr. 2 Plopeni dispun de bibliotecă proprie.
Sumele încasate din activitățile desfășurate la căminele culturale sunt, în mod cert, insuficiente pentru a ridica nivelul acestora.
4. Situația locativă
Locuințele existente însumează un număr de 1.313, din care locuințe în proprietate publică 28 și 1.285 în proprietate privată. Suprafața locuibilă totală este de 44.712 mp, din care proprietate publică 561 mp și proprietate privată 44.152 mp.
V. Infrastructura de transport
1. Transport rutier
Comuna Chirnogeni este străbătută de DJ 392, DJ 395 prin satele Chirnogeni și Plopeni, iar legătura cu satul Credința se face atât pe drumul asfaltat DC 25. Deplasarea între aceste localități se realezează cu mijloace de transport în comun sau cu alte tipuri de autovehicule.
Exista un număr de 91 de străzi, din care 38 în Chirnogeni, 43 în Plopeni și 10 în Credința.
2. Transport feroviar
Localitatea Chirnogeni este legată la calea ferată Medgidia – Negru Vodă, având amenajată halta de oprire pentru călători.
3. Telecomunicațiile
În comuna Chirnogeni funcționează două oficii poștale și de telefonie cu centrale telefonice automate Romtelecom, numărul abonamentelor de telefonie fixă fiind de 508. Există acces la rețelele de telefonie mobilă prin operatorii Orange, Vodafone, Cosmote, iar de aproape 8 ani comuna beneficiază și de serviciile unui operator de cablu TV.
VI. Resurse umane
1. Situația demografică și structura populației
Populația comunei Chirnogeni se cifrează la 3.860 de locuitori, repartizată după cum urmează: localitatea Chirnogeni – 2.160 de persoane, Plopeni – 1.350 de persoane și Credința – 350 de persoane. Dintre aceștia, 1.771 sunt femei și 850 sunt pensionari.
2. Forța de muncă și șomajul
În ceea ce privește ocuparea forței de muncă, aceasta este concentrată în societățile agricole cu profil cultură mare și un număr redus în sectorul zootehnic. Datorită reducerii activităților din unitățile economice, a rezultat un număr de 65 de șomeri, numărul acestora urmând a se reduce odată cu reluarea lucrărilor pe câmp sau în atelierele de reparații ale societăților cu profil mecanic.
Totalul salariaților este de 211, din care: 92 în domeniul agriculturii, 17 în industrie, 5 în industria prelucrătoare, 15 în domeniul energiei electrice și apei, 7 în construcții, 12 în comerț, 13 în transport – comunicații – poștă, 14 în administrația publică locală, 35 în învățământ, 12 în sănătate și asistență socială.
VII. Sănătatea și asistența socială
1. Sistemul sanitar
În localitatea Chirnogeni funcționează un Dispensar Medical Uman care are în componența sa un cabinet al medicului de familie, un cabinet stomatologic și un cabinet farmaceutic.
În localitatea Plopeni există un Dispensar Medical Uman care include un cabinet al medicului de familie și un cabinet farmaceutic.
În localitatea Credința există un punct sanitar. Totalul medicilor care deservesc aceste cabinete este de 2, plus un medic stomatolog, 2 asistenți medicali și doi farmaciști.
2. Asistența socială
În cadrul Primăriei funcționează un compartiment de asistență socială, deservit de un singur angajat.
Numărul persoanelor beneficiare de ajutor social este de 8, iar 30 de persoane au handicap de gradul I.
VIII. Educația și învățământul
Pe raza comunei Chirnogeni se află 6 instituții de învățământ: 3 școli din care 3 grădinițe cu 103 copii. Astfel, locuitorii din Chirnogeni beneficiază de o școală gimnazială și de o grădiniță cu orar normal. În Plopeni există o școală cu clasele I – VIII și o grădiniță cu orar normal, iar în Credința este o școală cu clasele I – IV. Cele trei scoli însumează un număr de 365 elevi. Personalul didactic se cifrează la 32 de persoane. Sistemul educațional însumează 25 de săli de clasă și 3 laboratoare școlare.
IX. Cultură, patrimoniu și turism
Religia majoritară este cea creștin ortodoxă, la care se mai adaugă aproximativ 70 de persoane de religie creștin adventistă și un număr mic de familii, fără locaș de rugăciune, de credință romano – catolică și greco – catolică.
Există 4 biserici, din care 2 în localitatea Chirnogeni (una de rit ortodox și una de rit creștin – adventist de ziua a-7- a), o biserică în Plopeni și o parohie în Credința.
X. Siguranță și ordine
Ordinea și liniștea publica din comuna sunt asigurate de un post de politie cu 4 angajați, care funcționează în Chirnogeni, iar paza bunurilor și obiectivelor este asigurată de firma specializată. Există sistem de supraveghere în unitățile de învățământ, precum și în centrul localităților Chirnogeni și Plopeni.
XI. Structuri asociative
Comuna Chirnogeni este membru al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Apă-Canal Constanța”, al GAL Constanța, ADI Dobrogea. De asemenea, este membru al Asociației Comunelor din Romania.